Forskningsprosjekter vi deltar i nå
Forskningsprosjekter
Forskningsprosjekt
InterAct – Improving integration and active citizenship for low-literate adult refugees
InterAct
Eikra Aktivitet deltar i InterAct, et forskningsprosjekt som jobber for å styrke integreringen og mulighetene for aktivt medborgerskap for voksne flyktninger med liten utdanning eller jobberfaring. InterAct skal bidra til løsninger som fremmer en inkluderende samfunnsdeltakelse for alle. InterAct utforsker hvordan offentlige tjenester, frivillige organisasjoner og sosiale entreprenører som Eikra Aktivitet kan støtte flyktninger på deres egne premisser.
Prosjektet gir innsikt i deltakernes egne erfaringer og hvordan tjenester best kan tilpasses deres behov. Gjennom dialog, intervjuer og ulike brukersentrerte metoder, undersøker prosjektet også hvilke samarbeid som fungerer godt mellom ulike aktører. Ved å følge tiltak som Eikra Aktivitet og Dype Røtter, bidrar prosjektet med kunnskap om hva som fremmer sosial inkludering og deltakelse.
INTERACT-prosjektet ledes av NTNU Samfunnsforskning, i samarbeid med NTNU, NORCE, Pompeu Fabra University i Spania, Linköping University i Sverige, samt integreringstjenester og voksenopplæringssentre i Trondheim og Stjørdal kommune, NAV Trøndelag og Statsforvalteren i Trøndelag.
Forskningsprosjekt
MERSE – Business Models Empowering Rural Social Entrepreneurship
MERSE
Eikra Aktivitet er en del av det internasjonale MERSE-prosjektet, som har som mål å gjøre det enklere å etablere og utvikle sosiale virksomheter i landlige områder (NPA-regioner). Sammen med partnere fra Sverige, Island, Irland og Finland, arbeider vi med å utvikle og tilpasse forretningsmodeller, støtteordninger og vilkår for sosialt entreprenørskap på bygda.
Prosjektet fokuserer på å styrke nettverket og kunnskapsutvekslingen mellom sosiale entreprenører, for å støtte og fremme bærekraftige løsninger i landlige samfunn. Vi er valgt ut som et "best practise" eksempel på sosialt bærekraftige virksomheter i Trøndelag, både når det gjelder etablering, verdiskapning og verdikjeder. Ved å sammenligne disse eksemplene med andre landlige områder i Europa, søker MERSE å finne løsninger som kan overvinne lokale utfordringer og styrke sosialt entreprenørskap.
MERSE-prosjektet ledes av Mittuniversitetet i Sverige. Prosjektet inkluderer også en rekke partnere fra Sverige, Norge, Finland, Island og Irland. Blant de norske partnerne finner vi KBT Fagskole, Frøya kommune, Indre Fosen kommune og Halti kvenkultursenter IKS.
Viktigheten av å forske
- for fremtiden
Hos Eikra Aktivitet ser vi forskning som en sentral del av vårt arbeid med sosialt entreprenørskap.
Ved å ta del i forskningsprosjekter kan vi ikke bare bidra til viktig kunnskap om integrering, læring og sosial inkludering, men også få dypere innsikt i hvordan våre egne tiltak fungerer. Forskningen gir oss konkrete, erfaringsbaserte data som styrker vår evne til å utvikle og tilpasse våre tilbud til behovene hos de vi jobber med.
Gjennom samarbeid med forskningsmiljøer og andre aktører får vi tilgang til nye metoder og verktøy, som videreutvikler oss som organisasjon. Dette gjør oss bedre rustet til å skape et trygt og inkluderende miljø, hvor deltakerne får mulighet til å bygge sine ferdigheter og styrke sin medvirkning i samfunnet.
Forskningen gir oss også en mulighet til å dele våre erfaringer med andre, og til sammen jobbe for en mer bærekraftig, inkluderende fremtid.